Doordewijkers

Wil je doordewijker worden?

DoorDeWijks is een sociaal alternatief tussen vrijwilligerswerk en professionele dienstverlening. Als doordewijker bied je betaalde hulp aan wijkgenoten. Doordewijkers zijn mannen en vrouwen van 18 tot 88 jaar die 4-24 uur in de week willen werken bij een wijkgenoot. De aard van de werkzaamheden kan uiteenlopen en heeft altijd een sociaal karakter. Je zult geen medische handelingen verrichten.

Doordewijkers moeten:

  • Sociaal vaardig zijn
  • Goed kunnen luisteren
  • Zelfstandig kunnen werken
  • Klantgericht zijn
  • En enthousiasme tonen

Hoe word je doordewijker?

Neem contact met ons op en maak een afspraak voor een intake-gesprek. We kijken wat je werk-wensen en je talenten zijn. Zo kun je aan de goede klanten gekoppeld worden. Ben jij enthousiast, dan kan je lid worden van de vereniging DoorDeWijks, waarvoor contributie wordt betaald. We vragen een “Verklaring Omtrent het Gedrag” voor je aan bij de gemeente. Als dit allemaal is gedaan, krijg je je eigen doordewijkermap, gaan we samen met jou op zoek naar een klant en kan je hopelijk snel aan het werk.

Wie zijn je klanten?

We kunnen je niet altijd direct aan een klant koppelen. Je zult hier, met ondersteuning, zelf aan werken. DoorDeWijks zorgt voor naamsbekendheid en je krijgt veel materiaal om iedereen te vertellen dat jij een doordewijker bent. Met behulp van persoonlijke flyers, visitekaartjes, posters en ons krantje ‘Het Doordewijkertje’ kan je binnen je eigen wijk, vereniging, school, kerk en club reclame maken voor jezelf.

Aan de slag!

Tijdens het eerste bezoek bij de klant is het belangrijk om goede afspraken te maken over de werkzaamheden. De klant is dan al op de hoogte van de service die hij/zij van een doordewijker kan verwachten. Iedere doordewijker werkt voor het vaste uurtarief van €12. Je krijgt een eigen bonnenboekje waarmee je rekeningen uitschrijft. De klant betaald de rekening rechtstreeks aan jou. Je hoeft je niet in te schrijven bij de KvK. Een doordewijker kan maximaal 3 dagen bij dezelfde klant werken. Een doordewijker bepaalt zelf het aantal uur en de hoeveelheid klanten. Een doordewijker werkt zelfstandig (is eigen baas), valt wettelijk onder de regeling ‘dienstverlening aan huis’ en verzorgt haar/zijn eigen belastingafdracht.

Het werk van doordewijkers kan verschillen door de grote variatie van talenten van de doordewijkers en de verschillende vragen van de klanten. Samen kom je vast tot een fijne samenwerking. Doordewijkers verrichten het volgende soort werk:

* Licht huishoudelijk werk
* Klusjes in en rond het huis
* Bijhouden van de tuin
* Boodschappen doen
* Helpen met verzorging van kinderen en/of huisdieren
* Vergezellen naar arts of ziekenhuis
* Administratief werk
* Organisatie in huis, hulp met PC
* Gezelschap bieden, thuis of tijdens dag of avondje uit
* Overbrengen van talenten zoals handwerken, zang, muziek, kunst etc

Klik hier om je aan te melden als doordewijker